Muaythai

Muaythai známé též jako thajský box (thaibox) je thajské plnokontaktní bojové umění.

Vyvinulo se z bojového umění Muay Boran a má více než tisíciletou tradici. Největší popularitu si tento způsob boje získal u válečníků, jimiž byla osídlena území dnešního Thajska. Po uklidnění válečných konfliktů se souboje odehrávaly převážně na tržištích. Později začaly vznikat specializované stadiony a zápasy se přesunuly do klasického ringu. Jedná se o jeden z nejtvrdších bojových sportů. Jsou povoleny údery lokty a koleny. Každý zápas začíná tradičním zahajovacím ceremoniálem vai-kru (tanec-modlitba). Bojovníci muaythai nosí z provazu upletené čelenky mong-kon.

 

Jako všechna bojová umění i srdce (základ) thajského boxu, není jen o užití těla jako zbraně, ale o užití vlastního já jako zbraně.

Od trenéra se svěřenec učí nejen dovednostem, ale i sobě, svých možnostech a hranicích, taktice i strategiích tohoto umění. Thajský box už není bojem na bitevním poli, jak tomu bývalo v minulosti, ale nyní je sportem.

 

Hodina thajského boxu probíhá pod vedením dvou certifikovaných trenérů, kteří mají bohaté zkušenosti nejen z ringu, ale i ze zahraničních tréninkových kempů. Tréninky probíhají dvakrát v týdnu. Po domluvě je možnost individuálních tréninků a tréninkového plánu. Hodiny navštěvují nejen dospělí, ale také děti od věku 5-ti let. Trénink je přizpůsoben jak začátečníkům, tak pro pokročilé nebo zápasníky. Každý si v tom najde to své.

 

Individuální trénink spočívá se zaměřením na jednotlivce. Trenér má tak více času a možnost, zaměřit se pouze na jednotlivce a přizpůsobit tomu tak hodiny tréninků. Díky tomuto přístupu dochází ke zlepšování se a posouvání svých hranic.

Individuální trénink je vhodný pro začátečníky, kteří s tímto sportem nemají žádné zkušenosti a mají obavy přijít na hromadný trénink.